День пам’ятників і історичних місць 18 квітня

День пам'ятників і історичних місць 18 квітня

Міжнародний день пам’ятників і історичних місць (День всесвітньої спадщини) відзначається 18 квітня

Це свято було встановлене в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’яток і достопримічальних місць (ІКОМОС). Створено при ЮНЕСКО, з метою звернення уваги громадськості на питання захисту та збереження всесвітньої культурної спадщини. Вперше, на міжнародному рівні, день пам’ятників і історичних місць відзначався 18 квітня 1984 року.

У рамках відзначення Дня всесвітньої спадщини проводяться конференції з питань збереження та захисту культурної спадщини, а також інші заходи. Деякі музеї у цей день (так само, як і у Міжнародний день музеїв) можна відвідати без оплати вхідного квитка, безкоштовно. Також відвідувачі можуть відвідати архітектурні комплекси та історичні будівлі, які зазвичай закриті для відвідування.

 

День пам’яток історії та культури в Україні

“День пам’яток історії та культури – свято культурної спадщини, узаконене українським указом”.- Л. Кучма

Сьогодні, 18 квітня, в Україні також відзначаємо День пам’яток історії та культури – свято, яке визнає та вшановує культурну спадщину України. Це професійне свято архітекторів, реставраторів та всіх, хто присвячує своє життя збереженню та відновленню культурних скарбів нашої країни.

Історія цього свята пов’язана з підписанням указу  від 23 серпня 1999 року.  День пам’яток історії та культури став важливим кроком у визнанні культурної спадщини, як визначного елементу національної ідентичності.

Це свято не лише нагадує нам про величність минулих епох, але й підкреслює важливість культурних пам’яток у формуванні сучасного обличчя України. Вони є свідками нашої історії та відображають культурний дух та традиції нашого народу.

Сьогодення підкреслює важливість бережного ставлення до культурної спадщини, як прояву поваги до минулих поколінь та зусиль у збереженні культурного багатства нашої країни.

Таким чином, День пам’яток історії та культури став символом відданості народу своєй спадщині та визнанням важливості її збереження для майбутніх поколінь.

 

Джерело інформації і фото: wikipedia.org