Автономне водіння та безпілотники для перевірки літаків: лабораторія 5G у Лейпцигу

 

Автономне керування мікроавтобусами, передача ультразвукових даних із швидкої допомоги в лікарню в режимі реального часу або автоматизований моніторинг огорожі аеропорту роботами-собаками – ці та багато інших інновацій стали можливими завдяки технології 5G. Північний район Лейпцига з його численними компаніями найблтжчим часом має бути розвинений у модельний регіон 5G.

Проект Trimodale 5G-Pioneerregion Leipziger Nordraum (Tri5G), запущений кілька місяців тому під керівництвом Лейпцизького університету, має на меті концептуально охопити сфери застосування технологій 5G, головним чином в автомобільній промисловості, експрес-логістиці та логістиці з доданою вартістю та місцевий громадський транспорт. Цього тижня зібрався консорціум дослідницького проекту. Учасники проекту представили інноваційні пристрої та транспортні засоби на території центру DHL у Лейпцигу, використання яких із технологією 5G планується перевірити протягом наступних трьох років.

Oсновна увага приділяється автоматизації та дистанційному керуванню функціями водіння та об’єднанню транспортних засобів у мережу з центральною інфраструктурою через 5G. Наприклад, необхідно перевірити автономне водіння на пероні аеропорту, наприклад, для очищення снігу на злітно-посадкових смугах і тестування функцій автономного паркування на автостоянці аеропорту.

До Tri5G залучені великі корпорації, накшталт Leipzig Airport-Halle, L-Group, DHL, BMW, Kopernikus Automotive GmbH та AIN GmbH, малі та середні компанії,  органи державного управління  та науково-дослідні установи, як Інноваційний центр комп’ютерної хірургії при Лейпцизькому університеті, Дрезденський технічний університет, Університет прикладних наук технологій, економіки та культури (HTWK).

Проект фінансується Федеральним міністерством цифрових справ і транспорту.