Що робити, якщо хочеться додому: прості поради

Якщо десь на краю світу вам захотілося додому, а у вашій країні досі війна, якщо всі етапи відторгнення і прийняття вже пройдено, то підготували прості поради для покращення стану. 

 

Робіть те, що вам подобалось робити вдома або що нагадує ті безтурботні часи, коли над домом не літали ракети. Якорі, що наповнять і заспокоять — це світло серед темного океану суму.

  • Не звинувачуйте себе

Якщо радіо “Чому поїхали, а не залишилися” досі гуде в вашій голові – скажіть йому стоп і перемкніть хвилю. Годі! Запам’ятайте: під час війни будь-які прийняті рішення про власну  безпеку, безпеку сім’ї, є правильними.

  • Дайте собі можливість прожити емоції

Спогади про дім, роботу, близьких, які залишись, або недільні ранки, які були у сімейній кав’ярні традиційними. Все це може викликати сум, тривогу, страх. Створіть нові спогади.

  • Реагуйте на потреби

З часом  будуть з’являться нові потреби – реагуйте на них і дозвольте собі їх задовольнити наскільки це можливо.  Ні, це не егоїзм. Коли хочеться додому і коли вже втомились хотіти, турбуватись про свої потреби – це не просто ок, це твій перехід на наступний рівень.

  • Нові ритуали та нові сенси

Знайдіть їх там, де ви є. Долучайтеся до волонтерства, якщо немає змоги працювати, гуртуйся з однодумцями. Спробуйте дослідити місце, в якому ви зараз перебуваєте, чи спробувати новий вид спорту, познайомитись з новими людьми, чи просто прочитати добру книжку, яку давно хотілось прочитати. Якщо не допомагає – варіть борщ. Організуйте international evening,  познайомтеся з сусідами, пригостіть їх  борщем (підставте назву улюбленої української страви – ред.), спілкуйтеся, відповідайте на питання, розповідайте про те, що відбувається в Україні. Так ви допоможете собі розвіятись, а світу дізнатись правду.

 

Інтернет ресурс

Related posts