Мексиканська художниця українського походження з Лейпцигу.

Музей мистецтв Лейпцига (Museum der bildenden Künste Leipzig – MdbK)  присвячує велику виставку уродженці Лейпцига — художниця Ольга Коста (1913-1993)  давно відома в Мексиці як одна з найважливіших і найпопулярніших представниць мексиканського модернізму. 

Прогулюючись центром Лейпцига, ви могли бачити величезну картину “Продавчиня фруктів”, яка прикрашає Музей мистецтв Лейпцига з грудня минулого року. Це  досить відома робота мексиканської художниці Ольги Кости.  Цікавим є той факт, що мати художниці, Ана Фабрикант, і батько, Яків Костаковський, були українською єврейською парою, яка покинула Одесу в 1913 році в пошуках кращих можливостей в Лейпцигу. Тут народилася Ольга Костаковська (Коста) та пройшло її раннє дитинство, перш ніж сім’я переїхала до Берліна, а потім до Мексики в 1925 році.

В Мексиці Ольга Коста  відвідувала художню школу, але в основному була самоучкою. Під час свого короткого перебування в художній школі вона познайомилася з художником і активістом Хосе Чавесом Морадо, за якого вийшла заміж у 1935 році. Кар’єра пішла вгору. Вона регулярно брала участь у  виставках, у тому числі в ряді виставок, що представляють мексиканський модернізм за кордоном.

Це  перший раз, коли творчість Ольги Кости стає доступною в рамках монографічної виставки в Європі. Її багатогранна творчість складається переважно з живопису, а також малюнків, естампів, гобеленів та настінного дизайну у вигляді мозаїки. У центрі виставки — великоформатна робота “Продавчиня фруктів” (“La vendedora de frutas”) 1951 року, ікона мексиканського модернізму. Цю роботу художниця писала на замовлення, картина показує Мексику як процвітаючу та самодостатню країну. Тривалий час картина прикрашала підручники для першокласників Мексики.

Виставка триває до 26 березня 2023 р. в Музеї мистецтв Лейпцига, -1 поверх, відвідування — безкоштовно.

MdbK, Katharinenstraße 10
04109 Leipzig

Related posts