Hartz IV: подати заявку на підручники та шкільне приладдя, як додаткові потреби

 

Сім’ї, що знаходяться на утриманні посібників Hartz IV, можуть подати заяву про додаткові потреби для своїх дітей шкільного віку, щоб придбати підручники на наступний навчальний рік. Відповідну заяву можна подати до відповідального центру зайнятості з 2021 року.

Малозабезпечені сім’ї важко можуть дозволити собі дорогі шкільні підручники для своїх дітей. Для покупки іноді потрібно кілька сотень євро. Заявки на придбання підручників тепер можна подавати на наступний навчальний рік.

Занадто низька позиція у стандартній ставці Hartz IV

Для освіти стандартна ставка Hartz IV, що становить нині 449 євро, становить лише 1,62 євро на місяць. За ідеєю, на новий пенал потрібно було накопичувати цілий рік. Шкільне приладдя, такі як підручники, ручки, блокноти та папки, більше не можуть фінансуватися.

Юридичні права для школярів

З минулого року діти, які недоотримували фінансування від Hartz IV чи соціальної допомоги, мають законне право на покриття витрат на купівлю чи запозичення шкільних підручників. Постанову можна знайти в § 21, абзаці 6a SGB II та § 30, абзаці 9 SGB XII у тій же редакції:

«Якщо учень має витрати на купівлю чи оренду підручників чи еквівалентних робочих зошитів у зв’язку з відповідними положеннями шкільного законодавства чи шкільними вимогами, вони мають бути визнані додатковими потребами».

Потрібен список шкіл та підтвердження

Це означає, що хоча батьків і просять придбати підручники та шкільне приладдя, центри зайнятості повинні оплачувати додаткові витрати, згідно заяви. Для того, щоб мати можливість подати відповідну заяву до центру зайнятості, потрібне підтвердження від школи.

Як правило, школа видає це підтвердження та перераховує, які матеріали необхідні для нового навчального року. Центр зайнятості також має авансувати витрати.

Якщо витрати є значними, наприклад через те, що у відповідній федеральній землі немає безкоштовних навчальних матеріалів, центр зайнятості повинен авансувати витрати щомісяця відповідно до розділу 42 (1) SGB II.

Зверніть увагу на свободу навчальних матеріалів в окремих федеральних землях

В окремих федеральних землях існує так звана свобода навчальних матеріалів. Це означає, що шкільні підручники надаються школою безкоштовно.

Не скрізь підручники видаються безкоштовно у всі класи. Це необхідно враховувати при зверненні!

Відповідно до положень SGB XII слід також зазначити, що заявку на додаткові витрати необхідно подати в місяць покупки, тоді як відповідно до SGB II це можна зробити й пізніше.

Крім додаткових витрат, пільги також можуть бути запрошені в рамках пакету навчання та участі.

Ще 156 євро на навчальний рік виділяються на шкільне приладдя. Сім’ї з низьким доходом, які мають право на житлову допомогу, наприклад, можуть подати заяву до відповідального бюро допомоги на дітей. Hartz IV та одержувачі соціальної допомоги подають заяву до центру зайнятості.

Джерело: gegen-hartz.de

Фото: pxhere.com